Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Δημιουργήστε ένα επιτυχημένο πλάνο εκπαίδευσης προσωπικού.

istockphoto 1350579805 612x612 1

Σε προηγούμενο άρθρο έχουμε αναφερθεί στην αξία της εκπαίδευσης προσωπικού και στην δύναμη που μπορεί να δώσει ο ανθρώπινος παράγοντας σε κάθε επιχείρηση, πόσο μάλιστα τα τελευταία χρόνια που η εύρεση και διακράτηση των κατάλληλων ανθρώπων έχει γίνει πρόβλημα για πολλούς οργανισμούς. Αυτό φυσικά έχει ως αποτέλεσμα την μη σωστή λειτουργία των επιχειρήσεων αλλά και την λιγότερο ποιοτική εξυπηρέτηση προς τον πελάτη‧ όλα αυτά έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα κέρδη και την ανάπτυξη της εταιρείας αλλά και στην εμπειρία του πελάτη.

Η εκπαίδευση προσωπικού είναι ένας από τους πιο κρίσιμους παράγοντες για την επιτυχία και τη σωστή λειτουργία μιας επιχείρησης, διότι εξοπλίζει τους εργαζόμενους με τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις, αλλά επίσης ενισχύει την ικανοποίηση και τη δέσμευσή τους.

Γενικότερα πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εργαλείο το οποίο είναι στο χέρι των διοικούντων της κάθε εταιρείας με πολλά οφέλη για όσους απαρτίζουν τον οργανισμό.

Ακολουθούν τα βήματα για τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού προγράμματος.

1.Εντοπίστε τις αδυναμίες και καθορίστε τους Στόχους της Εκπαίδευσης.

Πριν ξεκινήσετε, είναι σημαντικό να εντοπίσετε πιθανές αδυναμίες στην λειτουργία των τμημάτων σας και τι είναι αυτό που θα θέλατε να αλλάξετε με σκοπό να το βελτιώσετε. Αφού το κάνετε αυτό θα πρέπει να ορίσετε σαφείς και συγκεκριμένους στόχους για το πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Τι θέλετε να πετύχετε; Πού θέλετε να φτάσετε; Αυτοί οι στόχοι θα πρέπει να συνδέονται άμεσα με τις ανάγκες της επιχείρησης και των εργαζομένων.

Για παράδειγμα:

  • Βελτίωση των τεχνικών δεξιοτήτων των εργαζομένων.
  • Ενίσχυση της εξυπηρέτησης πελατών.
  • Ανάπτυξη ηγετικών δεξιοτήτων για μελλοντικούς ηγέτες.
istockphoto 936417502 612x612 2
Διερεύνηση αναγκών.

2. Αξιολογήστε τις Ανάγκες Εκπαίδευσης

Για να σχεδιάσετε ένα πρόγραμμα που θα καλύπτει πραγματικά τις ανάγκες της επιχείρησής σας, πραγματοποιήστε μια αξιολόγηση και διερεύνηση αναγκών.

Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Ερωτηματολόγια και συνεντεύξεις με τους εργαζόμενους.
  • Παρατήρηση της απόδοσης στην εργασία.
  • Αναλύσεις απόδοσης και αναφορές αξιολόγησης.

3. Σχεδιάστε το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

Στηριζόμενοι στα δεδομένα της αξιολόγησης, σχεδιάστε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης που θα περιλαμβάνει:

  • Τι θα διδαχθεί και σε ποια μορφή.
  • Με ποιον τρόπο θα διδαχθεί, π.χ. Διαλέξεις, εργαστήρια, πρακτική άσκηση κ.λπ.
  • Πότε και πού θα πραγματοποιηθεί η εκπαίδευση.
  • Ποια τμήματα θα συμμετέχουν και με ποια σύνθεση. Μεικτά τμήματα (π.χ. υποδοχή, πωλήσεις, αποθήκη) ώστε να δείτε τον τρόπο συνεργασίας μεταξύ τους και να βελτιώσετε πιθανές δυσλειτουργίες ή κάθε τμήμα χωριστά για πιο στοχευμένη εκπαίδευση.
  • Από ποιον θα υλοποιηθεί. Η εταιρεία διαθέτει στο έμψυχο δυναμικό της ανθρώπους κατάλληλα καταρτισμένους ώστε να λειτουργήσουν ως εκπαιδευτές και να εφαρμόσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα; Αν όχι, τότε οι εκπαιδευτές θα πρέπει να είναι εξωτερικοί και να ειδικεύονται στην υλοποίηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων.

4. Υλοποιήστε το Πρόγραμμα

Αφού σχεδιαστεί το πρόγραμμα, είναι ώρα για την υλοποίηση.

Κατά τη διάρκεια της υλοποίησης:

  • Διασφαλίστε ότι οι εκπαιδευτές είναι καλά προετοιμασμένοι.
  • Παρέχετε τους απαραίτητους πόρους και υποδομές.
  • Κρατήστε ανοιχτή την επικοινωνία με τους συμμετέχοντες για να διασφαλίσετε ότι οι ανάγκες τους καλύπτονται.
istockphoto 1248592776 612x612 1
Υλοποίηση προγράμματος.

5. Αξιολογήστε την Απόδοση και τα Αποτελέσματα

Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, είναι σημαντικό να αξιολογήσετε την απόδοση του προγράμματος. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορεί να διαρκέσει κάποιες ώρες, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σταματάει εκεί.

Είναι σημαντικό να εφαρμοστούν στην πράξη όλα όσα διδαχθούν και με τον καιρό να υπάρχει βελτίωση και αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της ομάδας.

Η εκπαίδευση είναι επένδυση και όπως κάθε επένδυση έτσι και αυτή χρειάζεται χρόνο και παρακολούθηση ώστε να φέρει την αναμενόμενη αξία.

Χρησιμοποιήστε εργαλεία όπως:

  • Ερωτηματολόγια αξιολόγησης από τους συμμετέχοντες.
  • Παρακολούθηση της απόδοσης στην εργασία.
  • Αναλύσεις απόδοσης μετά την εκπαίδευση.

6. Συνεχής Βελτίωση

Η εκπαίδευση είναι μια διαρκής διαδικασία. Χρησιμοποιήστε τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων για να βελτιώσετε το πρόγραμμα. Προσαρμόστε το περιεχόμενο, τις μεθόδους και τις στρατηγικές σας σύμφωνα με τις ανατροφοδοτήσεις και τις νέες ανάγκες της επιχείρησης.

istockphoto 987353710 612x612 1
Ανατροφοδότηση και συνεχής βελτίωση.

Συνεργασία του Τμήματος HR με Παρόχους Εκπαίδευσης.

Το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού (HR) μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση ενός αποτελεσματικού προγράμματος εκπαίδευσης. Συνεργαζόμενο με  εταιρείες που ειδικεύονται στην εκπαίδευση προσωπικού, το τμήμα HR μπορεί να διασφαλίσει ότι οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες είναι σύγχρονες, υψηλής ποιότητας και προσαρμοσμένες στις ανάγκες της επιχείρησης.

Αυτή η συνεργασία μπορεί να περιλαμβάνει την επιλογή κατάλληλων εκπαιδευτών, την ανάπτυξη εξειδικευμένων εκπαιδευτικών υλικών ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης και την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων.

Με αυτόν τον τρόπο, η επιχείρηση μπορεί να επωφεληθεί από την εξειδίκευση και την εμπειρία των καταρτισμένων εκπαιδευτών, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την συνεχή ανάπτυξη και βελτίωση των δεξιοτήτων του προσωπικού της. Ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα εκπαίδευσης προσωπικού είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και την επιτυχία μιας επιχείρησης. Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα, και με τη συνεργασία του τμήματος HR με τους κατάλληλους εκπαιδευτές, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα που όχι μόνο θα ενισχύσει τις δεξιότητες των εργαζομένων σας, αλλά και θα συμβάλλει στη συνολική βελτίωση της επιχείρησής σας.

Συντάκτης: 

Γουμενάκης Άγγελος. 

Trainer brainupcrete

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *